vineri, 26 februarie 2010

Lansare de carte, vernisaj de expozitie

 
Ion Creangă iese în lume. De fapt, Poveştile lui. 
Nu-i prima oară, dar acum Poveştile apar în ediţia de lux pe care o merită, hardcover, plus 50 de ilustraţii excepţionale (au spus-o alţii, eu nu laud pe nimeni, doar repet. Dar ilustraţiile chiar sunt bune. Scuze dacă mă repet).
Joi, 11 martie, orele 18.00 (plus-minus câteva minute, mai degrabă plus), la librăria Book Corner din Cluj, strada Iuliu Maniu  numărul 43, are loc vernisajul expoziţiei de ilustraţii, lansarea cărţii şi o sesiune de autografe, dedicaţii, desene. Sunteţi bineveniţi (asta o spun eu, Creangă nu ştiu ce părere are...)

joi, 25 februarie 2010

Tartor ocular

 
... că nu poţi să nu te gândeşti la Stan Păţitul, ca rumân neaoş ce te afli, şi să nu-l vezi actualizat oriîncotro întorci ochii. Decât că tu eşti Stan-Păţitul-Care-Nu-Învaţă-Niciodată-Din-Greşeli, şi te holbezi - din nou, zilnic - la buturuga pe care dracu', de data asta, a pus mămăliga şi toporul. Aşa, de intimidare (nu c-ar ezita să-ţi taie deştele dacă te obrăzniceşti la mămăligă). Faci un SRL? PAC! - o taxă, un impozit. Încerci să pui de-un ONG, să faci tu treaba de care ar trebui să se ocupe statul, de n-ar fi atât de ocupat cu feliatul la comisioane, salarii bugetare de lux şi pensii barosane pentru ex-barosani comunişti? TROSC! - un set de beţe-n roate. Vrei, în fine, să faci ceva bun şi dezinteresat, ai poate resurse externe sau ajutor (tot dezinteresat) de dincolo, da-ţi trebuie o aprobare, o ştampilă, un aviz? ŢUP! (era sa zic NUP, Doamne trozneşte!) sare un impiegat al cutărei oportunităţi... pardon, autorităţi: "da' mie ce-mi iese la faza asta?"
- Nu-ţi iese nimic, şi nici mie. Fac un lucru de folos, ajuti şi tu, şi-ţi pui de-un loc in Rai.
Se uită la tine, preocupat de două lucruri: 1. esti nebun? şi 2. e contagios? Nu-i iese nimic. Iţi ies ţie ochii ca la melc, tot căutând un mod de a face ce vrei să faci. Până la urmă, o laşi baltă, nu te pui cu sistemul, că nu-i al tău. 
Dup-aia, la ştiri, te uiţi bovin şi incredul la Preşedintele Tutulor Românilor, care te-anunţă că în ţara ta peste 90% din populaţie este ascultătoare de manele. 
Are dreptate Alesul. Şi tu asculţi manele. Pe stradă, duduind din maşini de neam prost, în casă, la 2 noaptea, duduind afară, din maşini de neam prost. Normal că asculţi, da-ţi şi vine să-l întrebi pe Cârmaci: da' din ăia 90%, câţi ascultă manele de bună voie, şi câţi din cauză că n-au încotro? Şi dacă-i aduni pe ăştia involuntari, cu ăia de bună voie, şi cu ăia de dau maneaua la maxim, nu iese peste 100%? Şi 'Mneavoastră din care grupă sunteţi? Aţi calculat şi ce procent reprezentaţi, sau nu merge, că iese cu rest?
... da' nu mai zici nimic. Păi nici măcar ce gândeşti n-auzi. E 3 dimineaţa, şi prin geamul de termopan s-aude duduind afară o manea. 
Din maşina aia de neam prost.

miercuri, 17 februarie 2010

Relansarea economiei româneşti

...c-am văzut atâtea planuri, proiecte şi propuneri încât am rămas fără vorbe faţă de aşa meşteşug de tâmp... ăhm, agerime. Decât o diagramă pot scoate din mânecă deocamdată. Şi la întrebarea implicită "Acesta este un no comment?" pot răspunde doar cu un ferm "Deci, mhnuştiu".

luni, 15 februarie 2010

Floare de Februare

... că ba s-au veştejit unele, ba n-au apucat altele să dea colţu' (ierbii, adică), şi dacă tot sărbătoreşte ţara asta ceva, nici ea nu ştie bine ce, prin 14 februare, sar şi eu c-o floare. 

Happy Ballantine's Day, whiskey lovers! 
...Ce dacă trecu? Mahmureala, dacă-i autentică, rămâne, nu?