luni, 29 noiembrie 2010

Bocofanii

Încă una scurtă, că-s pe fugă. Eventual în Congo, mă mai gândesc.
Zâmbiţi, mâine poate fi mai rău. Adică nu poate. Sigur.



marți, 23 noiembrie 2010

Etnoboctanice de sezon rece



...pentru că dacă mai are cineva îndoieli că Dumnezeu erea mahmur când i-a creat pe români, sau că (aşa cum zice o vorbă veche, dar prea frumoasă ca s-o uităm) în ţara asta mama proştilor e mereu gravidă, mai am şi eu nişte argumente de dată recentă şi sezon rece, cum am spus.

  • deci, mi-a plăcut la nebunie scandalul ăsta cu poliţişti, adjective. Fătuloiu, Şoric, nume predestinate pentru gloria veşnică a poliţiei române. Când le citeşti isprăvile, gafele şi umorul involuntar, nu te poţi gândi decât: la aşa nume, ce nevoie mai are limba română de epitete, mo?

  • apoi, încă una tare, ia d-aici, neamule, Romania, I love you: cre'că-n Guvern se fumează iarbă. Multă şi de proastă calitate, îmbâcsită cu îngrăşăminte, paie de mătură şi fire de mop umede. Se face fumul ăla greu, care se lasă-n jos şi uite-aşa i se coboară premierului la cap. Da, ştiu că se spune "a se urca la cap", da' când stai cu capu-n jos se mai potriveşte, ai?
  • de unde ştiu io treaba asta? L-am ascultat pe Marele Mic (am vrut să-l şi văd, da-i greu, prin lanul ăla de corupţi opaci) cum pledează el pentru reducerea la jumate a concediului pentru creşterea copilului. Mi-a plăcut argumentaţia, cum că şi-n alte ţări sunt concedii scurte, ba încă şi mai scurte. Păi era şi la noi, mo domnu': mai demult, pe când ereai matale mic, avu şi mămica matale concediu de-ăla scurt, şi-acum suportăm noi consecinţele...
  • pe de altă parte, nu cea economică: de-aia au murit oameni la Revoluţie (ca de pildă ex-ministrul Blaga, de plictiseală la televizor, că se-ntrerupsese programul şi n-aveai la ce să te uiţi), ca să ajungă mamele să-şi lase copiii prin vecini, sau agăţaţi de gardu' întreprinderii, ori să taie-n şaişpe o bonă filipineză, s-ajungă la mai multă lume? Păi cum naiba poţi tu, creier mic şi asudat, să propui o gogoaşă dintr-asta când numărul de creşe din ţară acoperă sub un sfert din minimul de locuri necesare? Cum naiba te ţine şoricul de pe mandibulă să trimiţi sute de mii de mame la muncă după ce-ai anunţat concedieri în masă? La care locuri de muncă, şi unde? ...ori poate-n Spania, zici, că tot a dat liber Marinelu' la uşchit din ţară?

  • acu', dac-am început, hai şi pe partea economică. Las la o parte jdemilioanele de euro, finanţări şi împrumuturi nerambursabile de la Europa, care trebuie acu' returnate pentru că nu există justificări ale modului în care au fost cheltuiţi banii ăia (ce ţi-e cu doamnele: Leana, Roberta, Monica, Eba & alte tute n-au învăţat încă să nu arunce bonurile şi chitanţele de la shopping; la fel, managerii de piei de purice care fac teambuilding in Hawaii, secretarii de stat pentru care o Duster e "hai, mă, la valoarea noastră...?") nu mai insist, zic, da' uite altă chestie: cum naiba poţi să arunci 4000 de lei indemnizaţie pentru creşterea copilului uneia (vorba vine, că de fapt e multe...) care vine cu adeverinţe c-a lucrat în trei-patru locuri simultan în anul dinaintea naşterii? Adică, cât de bou tre să fii ca să înghiţi ridichea asta, să nu te prinzi că sunt angajări fictive şi salarii mari din care patronu' n-a plătit decât contribuţiile individuale? Sau cât de escroc, ca s-o faci în timp ce tai ajutorul financiar al câtorva sute de mii de elevi pentru că un limbric conţopist a avut ideea de geniu să le modifice încadrarea la categoria defavorizaţilor cu doar câţiva bani?

  • p-ormă stau şi mă gândesc: cum dreaq mai poţi avea tupeu tu, preşedinte sau premier, să vii să încurajezi natalitatea, să lauzi politicile sociale şi să ridici în slăvi nobilul scop de a da ţării cât mai mulţi viitori fraieri cu Dacie second-hand?

  • că de-aia zic: numa' etnoBOCtanicele mai e o esplicaţie. Da' măcar legalizaţi-le, să aibă şi decretele astea de trei lulele şi-o para chioară o justificare, sau o cauză logică măcar. Românu-i răbdător, vai de capu' lui de idiot, aşa că decideţi-vă mai repede cine încasează beneficiile şi daţi iarbă la tot bizonu'.

  • a, şi am şi un imn pentru treaba asta. Pentru cine n-a apucat albumul Ploaia din 1984 al lui Mircea Baniciu, iaca mai jos un link la piesa Magazinul de vise.  Ascultati textul, dom mim-sinistru, că merită. Rupt din viaţă, nu alta!