joi, 25 februarie 2010

Tartor ocular

 
... că nu poţi să nu te gândeşti la Stan Păţitul, ca rumân neaoş ce te afli, şi să nu-l vezi actualizat oriîncotro întorci ochii. Decât că tu eşti Stan-Păţitul-Care-Nu-Învaţă-Niciodată-Din-Greşeli, şi te holbezi - din nou, zilnic - la buturuga pe care dracu', de data asta, a pus mămăliga şi toporul. Aşa, de intimidare (nu c-ar ezita să-ţi taie deştele dacă te obrăzniceşti la mămăligă). Faci un SRL? PAC! - o taxă, un impozit. Încerci să pui de-un ONG, să faci tu treaba de care ar trebui să se ocupe statul, de n-ar fi atât de ocupat cu feliatul la comisioane, salarii bugetare de lux şi pensii barosane pentru ex-barosani comunişti? TROSC! - un set de beţe-n roate. Vrei, în fine, să faci ceva bun şi dezinteresat, ai poate resurse externe sau ajutor (tot dezinteresat) de dincolo, da-ţi trebuie o aprobare, o ştampilă, un aviz? ŢUP! (era sa zic NUP, Doamne trozneşte!) sare un impiegat al cutărei oportunităţi... pardon, autorităţi: "da' mie ce-mi iese la faza asta?"
- Nu-ţi iese nimic, şi nici mie. Fac un lucru de folos, ajuti şi tu, şi-ţi pui de-un loc in Rai.
Se uită la tine, preocupat de două lucruri: 1. esti nebun? şi 2. e contagios? Nu-i iese nimic. Iţi ies ţie ochii ca la melc, tot căutând un mod de a face ce vrei să faci. Până la urmă, o laşi baltă, nu te pui cu sistemul, că nu-i al tău. 
Dup-aia, la ştiri, te uiţi bovin şi incredul la Preşedintele Tutulor Românilor, care te-anunţă că în ţara ta peste 90% din populaţie este ascultătoare de manele. 
Are dreptate Alesul. Şi tu asculţi manele. Pe stradă, duduind din maşini de neam prost, în casă, la 2 noaptea, duduind afară, din maşini de neam prost. Normal că asculţi, da-ţi şi vine să-l întrebi pe Cârmaci: da' din ăia 90%, câţi ascultă manele de bună voie, şi câţi din cauză că n-au încotro? Şi dacă-i aduni pe ăştia involuntari, cu ăia de bună voie, şi cu ăia de dau maneaua la maxim, nu iese peste 100%? Şi 'Mneavoastră din care grupă sunteţi? Aţi calculat şi ce procent reprezentaţi, sau nu merge, că iese cu rest?
... da' nu mai zici nimic. Păi nici măcar ce gândeşti n-auzi. E 3 dimineaţa, şi prin geamul de termopan s-aude duduind afară o manea. 
Din maşina aia de neam prost.

Niciun comentariu: