duminică, 16 mai 2010

Patrioţi cu burta plină


Intrerup pentru moment seria BCR, parţial pentru că m-au lăsat în pace zilele astea, şi parţial pentru că se întâmplă lucruri mult mai neroade de jur împrejur. Păi eu stau şi ma uit la mine ca chiorul la buzunarul gol (asta mi-a scăpat, fără intenţii de aluzie politică dar, dacă tot se potriveşte, o las aşa) în timp ce toată ţara e pe cale să intre în puşcăria FMIstă a datornicilor. 
Pe sticlă, fel de fel de specimene fac apel la solidaritate şi strânsul curelei. Am aflat cu mare şi pe alocuri stupidă surprindere cine e de vină pentru vidul din teşchereaua naţională: EU. 
...şi tu, desigur, nu te minuna. Ba şi el. Şi ea. Profesori, pensionari, pantofari şi ceasornicari care eludează Fiscul, comit evaziuni fiscale şi îndeasă în buzunare miliarde nedeclarate. Mame care au dus ţara de râpă născând copii. Copiii înşişi, care au secat bugetul ţării cu alocaţiile lor nemeritate. Mi s-a oprit ceasul, ce mai.
Dar cel mai ameţitor lucru mi se pare figura cu care un ministru de finanţe (fără nici o slujbă, evident, dar cu 5-6 surse de venit), un senator, un parlamentar îndeamnă, lăcrămos, de deasupra burţii făcute în timpul mandatului, la sacrificiu. Mă întreb, cât o fi de greu să fii patriot când ai cheltuit în martie 38,000 lei (Petru Călian, PDL, " a primit 5.361 de lei net indemnizaţie, diurne de peste 3.000 de lei, a plătit pe cazare, în Bucureşti şi peste hotare, aproape 11.000 de lei şi a decontat bilete de avion şi bonuri de benzină de 8.000 de lei. La toate acestea se adaugă suma forfetară primită pentru cheltuieli în teritoriu de 10.422 de lei" - informaţie difuzată de Realitatea TV) şi ai telefonat preţ de vreo două salarii medii ("liberalul Relu Fenechiu se menţine în top, cu convorbiri în valoare de 1142 de lei în martie. Recordul stabilit de deputatul PNL a fost în luna ianuarie, când a vorbit la telefon de peste 2.500 de lei" - aceeaşi sursă)?
Îţi place, da, român rupt în cur şi principal vinovat de criză şi recesiune? Când ministrul Cutare hamletizează "trebuie să strângem cureaua, de asta depinde a fi sau a nu fi bani", la tine se referă, fraiere, nu la marmoriştii, borduriştii, asfaltatorii, căpuşele de curent şi gaze naturale care te-au trimis la baza piramidei trofice ca să se scobească ei liniştiţi în nas la umbra imunităţii parlamentare (despre care o să scriu cât de curând). Tu va trebui să strângi cureaua, să te subţiezi ca să se poată mişca mai cu talent firmele preferate, agenţiile de paraziţi şi licitaţiile trucate. Normal că e vina ta, că tu i-ai urcat acolo unde sunt şi tu slăbeşti pentru ca ei să se îngraşe. Mare păcat că n-a rămas în drapelul naţional gaura aia de la revoluţie; ar fi fost emblema ta ideală în vremurile astea.
Dacă nu-ţi place ce-ai citit, e tot vina ta. Dar măcar poţi face ceva. Aruncă în ei cu "pempărşi" folosiţi cum vor face mâine mamele din Braşov sau semnează petiţia care i-ar putea obliga (în caz că se mai întâmplă miracole) să strângă şi ei cureaua, pe http://www.realitatea.net/petitie-online--sa-taiem-si-din-banii-parlamentarilor-semneaza-aici_713465_semneaza.html . Nu garantez că ajută la ceva, dar măcar te mai răcoreşti.

Niciun comentariu: